Glutaminian sodu – cichy zabójca
Zdrowie na Talerzu

Glutaminian sodu – cichy zabójca

Glutaminian sodu jest dodawany do bardzo wielu produktów. Sprawia, że smak i zapach staje się bardziej wyrazisty i kuszący. Powoduję, że chcemy jeść więcej, mamy coraz silniejszy apetyt. Niesie również ze sobą bardzo groźne dla naszego zdrowia konsekwencje. Warto się zapoznać ze skutkami spożywania glutaminianu sodu zanim kolejny raz sięgniemy po zupkę w proszku czy …

Błyskawiczne bezy
Desery Proste i Tanie Dania

Błyskawiczne bezy

Witajcie kochani! Ostatnio chwaliłam się faworkami. Zostały mi z ich smażenia 2 białka – jak je wykorzystać? Najpierw przyszła mi do głowy białkowa babka – jednak do niej potrzeba dużo więcej niż dwa białka. Wybór padł więc na bezy. Jednak nie te, które zawsze robię – prostsze, szybsze … tylko dwa składniki – 2 białka …

Poznańskie Targi Piwne 2015
Bez kategorii

Poznańskie Targi Piwne 2015

Witajcie!!! Zapraszam Was dzisiaj na krótką relację z 3 Poznańskich Targów Piwnych 2015. Udało mi się Targi odwiedzić i muszę Wam przyznać, że byłam pod dużym wrażeniem. W jednym miejscu zgromadziło się ponad 50 przedstawicieli różnych browarów. Każdy bardzo serdecznie zachęcał do spróbowania i zakupu jego napoju. Było ponad 250 kranów z piwem. Wygodne ławy …

Żółta pasta curry
Sosy

Żółta pasta curry

Curry to jedna z moich ulubionych przypraw. Wyśmienicie pasuje do mięs i sosów. Można też dodać ją do ryżu, gulaszu, zupy, szpinaku, a nawet ryb. Generalnie, curry to mieszanka przypraw. Znajdziemy w niej kurkumę, imbir, pieprz, kolendrę, kmin rzymski, gorczycę, chilli, sól, a czasami nawet cynamon. Ponieważ w składzie figuruje wyżej wymieniona kurkuma, curry ma …

Mango – jak jeść, jak obrać, jak smakuje
Przygotowanie warzyw i owoców

Mango – jak jeść, jak obrać, jak smakuje

Lubicie mango? Ja uwielbiam, a dodatkowo owoce mango mają tyle zalet, że aż trudno je wszystkie wyliczyć. Do najważniejszych należy ich działanie na poziom cukru we krwi – znacząco go obniżają i stabilizują. Poza tym obniżają poziom cholesterolu, usuwają toksyny, wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, zawierają witaminy A, C, D. Działają przeciwwirusowo, przeciwzapalnie, przeciwbólowo. Mają dużą …

Szare kluski z serem i kapustą
Dania Obiadowe

Szare kluski z serem i kapustą

Dzisiejsze danie z pewnością nie jest dla tych, którzy się odchudzają. Jednak od czasu do czasu można się pokusić o jego zrobienie, bo jest na prawdę pyszne. Szare ziemniaczane kluski ze skwarkami przygotowywała moja babcia i odkąd pamiętam, dziadek się nimi zajadał. Do tego trochę białego, pokruszonego sera i łyżka kiszonej gotowanej kapusty – prawdziwa …

Owoce kaki – jak jeść, jak obrać, jak smakują
Przygotowanie warzyw i owoców

Owoce kaki – jak jeść, jak obrać, jak smakują

Owoc Kaki możemy znaleźć również pod nazwą Sharona, Hurma, Hebanowiec lub Persymona. Owoc ten kształtem przypomina pomidor. Gdy wybieramy go w sklepie zwróćmy uwagę na jego skórkę, powinna mieć jednolity kolor bez widocznych uszkodzeń. Kolor skórki może być żółty, przez pomarańczowy po niemal czerwony. Kaki obieramy nożykiem, podobnie jak jabłko. Potem kroimy go na plasterki, …

Jajecznica z cukinią i pomidorami
Lekkie śniadania

Jajecznica z cukinią i pomidorami

Witajcie! Dzisiaj mam propozycję na pyszne, pożywne śniadanie. Przyrządzimy jajecznicę, ale troszkę inną niż zwykle. Dodamy do niej cukinię i pomidory. Dzięki temu wzbogaci się o nowy, wyjątkowy smak i jednocześnie będzie zdrowsza i bardziej sycąca. Składniki: 5 jajek 1 cukinia sól, pieprz 2 pomidory 1 cebula 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 łyżki …

Warstwowa sałatka śledziowa
Potrawy Świąteczne i Wigilijne Ryby Sałatki - przepisy

Warstwowa sałatka śledziowa

Jutro już Wigilia. Aż trudno uwierzyć, bo za oknem pogoda wiosenna. Dzisiejszy dzień spędziłam od rana w kuchni. Tradycją u mnie jest, że na wigilijnym stole stawiam kilka rodzajów śledzi. Oczywiście będą klasyczne w oleju i śmietanie. Będą również śledzie w pomidorach i tatar śledziowy. Pojawi się też warstwowa sałatka śledziowa – właśnie dzisiaj ją …