Owoc Kaki możemy znaleźć również pod nazwą Sharona, Hurma, Hebanowiec lub Persymona.
Owoc ten kształtem przypomina pomidor. Gdy wybieramy go w sklepie zwróćmy uwagę na jego skórkę, powinna mieć jednolity kolor bez widocznych uszkodzeń. Kolor skórki może być żółty, przez pomarańczowy po niemal czerwony.
Kaki obieramy nożykiem, podobnie jak jabłko. Potem kroimy go na plasterki, w środku nie ma pestki, cały owoc jest jadalny.
Kaki jest doskonały jako owoc dekoracyjny. Świetnie nadaje się do sałatek owocowych lub deserów ponieważ jest bardzo słodki w smaku. Można z niego też przyrządzać konfitury i galaretki.
Posiada całą masę witamin: A, E, K, B, C oraz związki mineralne takie jak sód, potas, wapń, magnez. fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, jod. Ma też dużo błonnika i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Przeciwdziała starzeniu się komórek oraz działa antynowotworowo.
100 g owoców kaki – 69 kcal.
1 owoc kaki – 250 g – 175 kcal