Przepyszny pomysł na makaron. Jedyna wada – nie jest to danie dietetyczne. Ale od czasu do czasu 🙂 czemu nie?
Składniki:
porcja makaronu tagliatelle
400g śmietany 12% lub 18%
300g tartego żółtego sera
10 orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
kawałek boczku wędzonego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, sól
Wykonanie:
Makaron wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy aldente przez ok 6 minut. W tym czasie siekamy orzechy włoskie i podprażamy je na suchej patelni. Z boczku odcinamy skórę, a następnie kroimy go w drobną kosteczkę.
Boczek wrzucamy na patelnię i podsmażamy na skwarki. Dorzucamy drobno posiekany czosnek, żółty ser, a następnie dolewamy śmietanę. Gdy ser się rozpuści i połączy ze śmietaną, dodajemy gałkę muszkatołową i sól.
Do sosu dodajemy też prażone orzechy – kilka zostawiam do dekoracji.
Na koniec wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron i dobrze mieszamy z sosem – tak aby każda makaronowa wstążka była nim pokryta.
Na talerz wykładamy porcję makaronu, posypujemy orzechami i ozdabiamy listkiem bazylii.
Smacznego!!!