Bigos – jak zrobić?
Dania Obiadowe

Bigos – jak zrobić?

Przyznam Wam się, że przez długi czas przygotowywałam bigos bez pomidorów. Dopiero, gdy poznałam swojego męża, który pochodzi z Wielkopolski, okazało się, że on nie wyobraża sobie tradycyjnego bigosu bez dodania pomidorów, i tak mój przepis nieco się zmienił. Jednak od razu powiem, że taki pomidorowy bigos jest również przepyszny i teraz robię tylko taki. …

Kotlety schabowe
Dania Obiadowe

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe, ale troszkę inaczej. Moja córa lubi kotlety delikatne i mięciutkie i te właśnie takie są. Niezwykłej miękkości nabierają przez marynowanie ich w kefirze lub jogurcie naturalnym. Polecam bardzo! Składniki: 600g kefiru lub jogurtu naturalnego kotlety schabowe (ja miałam już rozbite) ulubiona mieszanka ziół (tymianek, curry, papryka słodka, sól, pieprz) 1 jajko + bułka …

Gulasz wołowy
Dania Obiadowe

Gulasz wołowy

Kolejny smaczny pomysł na obiad. Gulasz wołowy możemy podawać z ryżem lub kaszą gryczaną. Jako dodatek świetnie pasują różnego rodzaju marynaty – kiszone ogórki, marynowana papryka lub cukinia. Składniki: 1,5 kg wołowiny 1 litr bulionu 4 cebule 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki kminku 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki …

Kurczak w żółtym curry
Dania Obiadowe

Kurczak w żółtym curry

Pyszny pomysł na obiad – jeżeli lubicie curry – ja uwielbiam – taki kurczak na pewno Wam zasmakuje 🙂 Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka pokrojone w kostkę papryka ostra, pieprz i sos sojowy 2 łyżki pasty curry 3 cebule drobno posiekane 1/2 kubeczka jogurtu naturalnego 1 puszka mleczka kokosowego 2 ząbki posiekanego czosnku 1 …

Czy czerwone mięso jest zdrowe?
Porady Kulinarne

Czy czerwone mięso jest zdrowe?

Mięso stanowi ważny element diety człowieka. Jest najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego białka. Zawiera mało wapnia, ale dużo żelaza, fosforu, cynku, miedzi, magnezu i witamin z grupy B. Do czerwonego mięsa zaliczamy: wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, koninę, kaczkę i gęś, baraninę i większość dziczyzny. Białe mięso to drób i ryby. Czy czerwone mięso jest zdrowe? To właśnie …

Zalety i wady picia mleka
Porady Kulinarne

Zalety i wady picia mleka

Picie mleka budzi bardzo wiele kontrowersji. Zwolennicy tego napoju argumentują, że mleko jest pełne witamin i mikroelementów, jest doskonałym źródłem wapnia, wzmacnia kości i odporność organizmu. Przeciwnicy natomiast twierdzą, że jego picie może mieć bardzo negatywne konsekwencje dla naszego zdrowia i w rzeczywistości przynosi więcej szkód niż pożytku. Przyjrzyjmy się zatem bliżej mleku i jego …

Ciasteczka walentynkowe z ciasta francuskiego
Desery

Ciasteczka walentynkowe z ciasta francuskiego

Cześć! Zaraz Walentynki i bez względu na to czy obchodzicie to święto, czy nie, zawsze warto coś smacznego upiec … Ja chciałabym Wam zaproponować ciasteczka niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego nutella 1 jajko kawałek nitki patyczek do szaszłyków Wykonanie: Na arkuszu ciasta francuskiego równomiernie rozsmarowuję warstwę nutelli. Następnie zwijam …

Rodzynki – czy warto je jeść?
Zdrowie na Talerzu

Rodzynki – czy warto je jeść?

Rodzynki są tylko niepozorne z wyglądu – w środku drzemie w nich potężna siła! Dobroczynnie wpływają na nasz układ trawienny, zapobiegają wzdęciom i zaparciom. Zmniejszają również poziom cholesterolu we krwi. Co więcej, osoby zagrożone osteoporozą powinny je włączyć do codziennego menu, ponieważ rodzynki zawierają w sobie dużą ilość wapnia. Jedzmy więc te niepozorne, pomarszczone, słodkie …

Ciasto czekoladowe
Desery

Ciasto czekoladowe

Cześć kochani! Wpadam tylko na moment, aby znów narobić Wam smaku 🙂 Tym razem deserem. Zrobiłam dzisiaj ciasto czekoladowe, przełożyłam je dżemem wiśniowym i udekorowałam czekoladową polewą … Wyszło pyszne i znika bardzo szybko. Idealne do kawy lub herbaty