Pyszna wiosenna sałatka. Z jogurtowo-ziołowym sosem smakuje na prawdę rewelacyjnie!
Składniki:
2 garście roszponki
1 papryka
2 pomidory
1 nieduża garść świeżej bazylii
sok z 1/2 cytryny
200g jogurtu naturalnego
1 łyżka oregano
1 garść orzechów nerkowca
sól, pieprz
Wykonanie:
Na suchą i gorącą patelnię wrzucam posiekane orzechy nerkowca i je delikatnie podprażam.
Do miseczki wlewam jogurt, dodaję posiekaną bazylię, oregano, doprawiam solą i pieprzem. Dobrze mieszam i sos jogurtowo-ziołowy gotowy.
Do salaterki wrzucam roszponkę i rwę ją na mniejsze kawałki. Dodaję posiekaną paprykę i pomidory pokrojone w kosteczkę. Wszystko spryskuję sokiem z cytryny. Mieszam.
Sałatkę polewam sosem. Mieszam. Posypuję prażonymi orzechami nerkowca.
Smacznego!!!