Pyszna, delikatna sałatka. Dodatek awokado sprawia, że jest wyjątkowa i do tego bardzo zdrowa.
Składniki:
2 awokado
3 łyżki tartego żółtego sera
sok z 1/2 cytryny
2 pomidory
1 cebula
1 garść roszponki
2 jajka ugotowane na twardo
sos: 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, bazylia, sól, pieprz
Wykonanie:
Do salaterki dodaję roszponkę, którą rwę na drobniejsze kawałki. Następnie dodaję awokado, które wydrążyłam za pomocą łyżeczki. Wszystko spryskuję sokiem z cytryny.
Dorzucam posiekaną cebulkę, pomidory i jajka na twardo pokrojone w kosteczkę oraz tarty żółty ser. Wszystko mieszam.
Przygotowuję sos: do miseczki wlewam oliwę z oliwek, ocet, dodaję bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Solę i pieprzę i dobrze mieszam. Mój sos przyjmuje konsystencję emulsji.
Sałatkę polewam sosem tuż przed podaniem. Mieszam i gotowe!!!