Pierogi z kapustą i grzybami
Dania Obiadowe Kluski i makarony

Pierogi z kapustą i grzybami

Pyszne pierożki, chyba moje ulubione 🙂 W tym wypadku akurat grzyby to pieczarki, ale farsz jest również przepyszny.

Składniki:

Ciasto: 1/2 kg mąki, 1 szklanka gorącej wody, szczypta soli

Farsz: 500g pieczarek, 800g kiszonej kapusty, 1 cebula, odrobina mąki, sól i pieprz

Wykonanie:

Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, przepłukuję ją na sicie pod bieżącą wodą. Następnie drobno siekam i przekładam do garnka. Podlewam wodą i gotuję do miękkości.

Umyte pieczarki kroję w półplasterki, przekładam do garnka, podlewam wodą, dodaję odrobinę masła i duszę około 10 – 15 minut.

Cebulę drobno siekam i podsmażam na patelni, tak aby się zeszkliła.

Do miski wrzucam miękką kapustę, podduszone pieczarki i zeszkloną cebulkę. Wszystko blenduję na jednolitą masę. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Przygotowuję ciasto – połowę mąki wsypuję do miski i dolewam gorącą wodę mieszając łyżką. Następnie dosypuję stopniowo resztę mąki wyrabiając już ciasto ręką. Odstawiam na 10 minut pod ściereczką, aby ciasto odpoczęło.

Wałkuję ciasto na grubość około 2 milimetrów, wycinam kółka. Nakładam farsz i sklejam brzegi.

Pierogi wrzucam na gotującą się osoloną wodę. Gdy wypłyną, gotuję jeszcze 2 minuty i wyjmuję łyżką cedzakową na półmisek. Skrapiam je oliwą, aby się nie zlepiły.

Podaję z zesmażoną cebulką, skwarkami, podsmażoną bułeczką tartą.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Fasolka po bretońsku

Dodaj komentarz