Lubicie groch z kapustą? Przyznam Wam się, że ja, rodowita Warszawianka, nie znałam tej potrawy … dopiero tutaj, w Wielkopolsce, przekonałam się, jak bardzo jest popularna i lubiana. Mój mąż, który właśnie spod Poznania pochodzi, przypomina mi zawsze przed świętami, bym nie zapomniała zrobić dla niego grochu z kapustą. I tak, specjalnie dla Łukasza powstał w tym roku wielki półmisek tego dania. Mam nadzieję, że inni domownicy pomogą mu przejeść tą ilość …
Zazwyczaj kapustę z grochem robię z kminkiem – bardzo go lubię, ale mój mąż za nim nie przepada, dlatego dzisiaj wyjątkowo kminku nie dodałam. Nie przepłukałam też kapusty – Łukasz uwielbia kwaśną …
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
2 szklanki łuskanego grochu
1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
2 cebule
1 łyżka masła
Wykonanie:
Groch zalewam wieczorem dnia poprzedniego – zostawiam go tak na noc. Następnego dnia gotuję go do miękkości w wodzie w której się moczył. Następnie odcedzam.
Kapustę – jeżeli jest bardzo kwaśna – przepłukuję pod bieżącą wodą. Potem drobno kroję, przekładam do garnka, podlewam wodą, dorzucam listek laurowy i ziele angielskie. Gotuję na małym ogniu do miękkości. Odcedzam.
Cebulę obieram i drobno siekam. Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam cebulę i smażę ją do zeszklenia. Dodaję kapustę, mieszam z cebulką i podsmażam 5 minut. Dodaję groch. Doprawiam kminkiem, solą i pieprzem. Podsmażam kolejne 5 – 10 minut.
Smacznego!!!