O tym, że warto jeść buraki nie muszę nikogo przekonywać. Są bardzo zdrowe, zawierają wiele cennych witamin jak A, C, B1, kwas foliowy, żelazo i kobalt – składniki, które poprawiają wygląd skór, włosów i paznokci oraz zapewniają prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Dlatego dzisiaj jedna z moich ulubionych potraw – przepyszna. Zasmażane buraczki – alternatywa dla tradycyjnej ćwikły – spróbujcie 🙂 Ręczę, że przypadnie Wam do gustu.
Składniki:
3 buraki
1 łyżka oliwy
2 łyżeczki mąki
1/2 cebuli
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Buraczki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie je obieramy – uważajcie, bo sok z buraków bardzo brudzi, warto to robić w rękawiczkach. Obrane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelnie podgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę i szklimy. Następnie dodajemy mąkę i lekko ją rumienimy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy buraki. Doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem i solą. Kilka chwil dusimy.
Smacznego!!!