Sałatka z tuńczyka
Sałatki - przepisy

Sałatka z tuńczyka

Dzisiaj zapraszam na sałatkę z tuńczykiem – zdrową i lekkostrawną. Tuńczyk oczywiście w zalewie własnej, nie w oleju – unikamy zbędnych kalorii. Tuńczyk to ryba morska, która jest bogatym źródłem witaminy A, D, PP i witamin z grupy B. Ryba ta posiada też selen wzmacniający odporność oraz wapń działającą na kości i zęby. Częste jedzenie tuńczyka poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego oraz pracę serca. Działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Dodatkowo zawiera jod i kwasy tłuszczowe.

Chyba bardziej tej sałatki zachwalać nie muszę / 🙂

Oto, co będzie nam potrzebne:

1 puszka tuńczyka w zalewie własnej – 124 kcal

3 ogórki kiszone – 16 kcal

1 mała cebula – 20 kcal

1 puszka zielonego groszku – 170 kcal

1 jajko na twardo – 90 kcal

4 łyżki jogurtu naturalnego – 60 kcal
Razem:480 kcal

Sałatki wychodzi jednak na prawdę sporo i myślę, że spokojnie można ją podzielić na 4 porcje.

Wykonanie:

Do miski najpierw wrzucamy rozdrobnionego tuńczyka. Dodajemy groszek, drobno posiekaną cebulę, pokrojone w kosteczkę ogórki i posiekane jajko na twardo. Na sam koniec dodajemy jogurt naturalny, który w tej wersji light zastępuje nam majonez. Solimy, pieprzymy i wszystko dokładnie mieszamy.

Sałatka gotowa!

Znajdź więcej:  Kalarepa pełna zdrowia

Dodaj komentarz