Dzisiaj zapraszam na sałatkę z tuńczykiem – zdrową i lekkostrawną. Tuńczyk oczywiście w zalewie własnej, nie w oleju – unikamy zbędnych kalorii. Tuńczyk to ryba morska, która jest bogatym źródłem witaminy A, D, PP i witamin z grupy B. Ryba ta posiada też selen wzmacniający odporność oraz wapń działającą na kości i zęby. Częste jedzenie tuńczyka poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego oraz pracę serca. Działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie. Dodatkowo zawiera jod i kwasy tłuszczowe.
Chyba bardziej tej sałatki zachwalać nie muszę / 🙂
Oto, co będzie nam potrzebne:
1 puszka tuńczyka w zalewie własnej – 124 kcal
3 ogórki kiszone – 16 kcal
1 mała cebula – 20 kcal
1 puszka zielonego groszku – 170 kcal
1 jajko na twardo – 90 kcal
4 łyżki jogurtu naturalnego – 60 kcal
Razem:480 kcal
Sałatki wychodzi jednak na prawdę sporo i myślę, że spokojnie można ją podzielić na 4 porcje.
Wykonanie:
Do miski najpierw wrzucamy rozdrobnionego tuńczyka. Dodajemy groszek, drobno posiekaną cebulę, pokrojone w kosteczkę ogórki i posiekane jajko na twardo. Na sam koniec dodajemy jogurt naturalny, który w tej wersji light zastępuje nam majonez. Solimy, pieprzymy i wszystko dokładnie mieszamy.
Sałatka gotowa!