Melon – jak jeść, jak obrać, jak smakuje
Przygotowanie warzyw i owoców

Melon – jak jeść, jak obrać, jak smakuje

Do wyboru mamy kilka odmian melonów, np. kantalupa, casaba, melon miodowy, valenzia, espagna lub galia. Ten melon, który ja mam teraz to melon Galia.

Melon Galia to spory, dyniowaty owoc. Gdy przekroimy go na pół, zobaczymy gruby miąższ – w kolorze białym, żółtym lub pomarańczowym. W środku zaś znajdują się pestki.

W melonie jemy jedynie miąższ i spożywamy go na surowo. Możemy go też dodawać do kompotów, dżemów i sałatek.

Melon w 90% składa się z wody. Zawiera dużo witaminy C i błonnika. Jest źródłem beta-karotenu i potasu.

Melon często wykorzystywany jest w różnego rodzaju dietach, ponieważ działa przeczyszczająco i moczopędnie. Zalecany jest przy bólach reumatycznych.
100g melonu – 24 kcal
1 melon – 264 kcal

Znajdź więcej:  Buraczki z chrzanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *