Cukinia (kabaczek)
Przygotowanie warzyw i owoców

Cukinia (kabaczek)

Z wyglądu przypomina przerośniętego ogórka. Warto włączyć ją do swojego menu, ponieważ posiada szczególne walory dietetyczne.

Pochodzi z rodziny dyniowatych, może być zielona, żółta lub pasiasta. Jadalną częścią jest jagoda oraz kwiaty. Ja opowiem Wam dzisiaj nieco o tej właśnie „jagodzie”.

W 95% składa się z wody, co przekłada się na jej niską kaloryczność. Jest doskonałym źródłem błonnika, potasu, witamin A, B, C, K, żelaza, magnezu i kwasu foliowego. Do tego jest lekkostrawna.

Młode cukinie można jeść całe, u starszych należy obrać skórkę i usunąć gniazda nasienne ze środka.

Cukinie można jadać na surowo jako składnik sałatek, lub gotowaną, duszoną, pieczoną, smażoną, marynowaną. Dodajemy ją do leczo, gulaszów, zup, placków, zapiekanek i ciast.
100g cukinii – 15 kcal

Znajdź więcej:  Trawa cytrynowa (palczatka cytrynowa)

Dodaj komentarz