Dzisiaj chciałabym Wam pokazać jak przygotowuję na obiad kolby kukurydzy. Zazwyczaj 1 kolba jest przeznaczona dla jednej osoby, ale z doświadczenia wiem, że warto tych kukurydz ugotować więcej, bo są tak dobre, że zawsze ktoś chce dokładkę 🙂
Składniki:
2 kukurydze
cukier, sól
wiórki masła
Wykonanie:
Kolby kukurydzy obieramy z liści i niteczek. Dobrze myjemy pod bieżącą wodą. W garnku zagotowujemy wodę – tyle, aby po włożeniu kolb, były one całe zanurzone w wodzie. Dodajemy około 1 łyżki cukru i gdy woda zacznie wrzeć, wkładamy kukurydzę. Gotujemy około 10 minut. Przekładamy na talerz. Solimy. Na gorących kolbach układamy wiórki masła – rozpuszczą się szybko i otoczą ziarenka kukurydzy. Można też użyć masełka smakowego, np. czosnkowego.
Jeżeli kolby są zbyt gorące, bo je wziąć w ręce, można wbić z dwóch stron wykałaczki i trzymać za nie.
Smacznego!!!