Gruszka Nashi – jak jeść, jak obrać, jak smakuje
Przygotowanie warzyw i owoców

Gruszka Nashi – jak jeść, jak obrać, jak smakuje

Gruszka Nashi znana jest również pod nazwami: gruszka chińska, gruszka azjatycka, gruszka szampańska, gruszka piaskowa. Te nazwy odnoszą się do pochodzenia owocu, jego orzeźwiającego smaku oraz konsystencji miąższu.

Gruszka Nashi to skrzyżowanie jabłka i gruszki, ma kulisty kształt o szorstkiej, matowej skórce koloru żółtego. Miąższ jest jasny, soczysty i chrupiący.

Nashi je się na surowo, często schłodzone. Jest świetnym zamiennikiem dla jabłek i gruszek w sałatkach, deserach, konfiturach. Owoc ten jest też wspaniałym źródłem witaminy C, przeciwutleniaczy, błonnika i potasu.

100g Nashi to 53 kcal
1 owoc to ok 370g – 196 kcal

Znajdź więcej:  Surówka z czerwonej kapusty z majonezem na obiad

Dodaj komentarz