Bardzo lubiÄ™ kalarepÄ™ na surowo – sporo posadziÅ‚am jej w ogrodzie i teraz tylko jÄ… myjÄ™, obieram, krojÄ™ na plastry i chrupiÄ™. Jednak czasem warto spróbować czegoÅ› nowego – i tak dzisiaj propozycja kalarepy duszonej. BÄ™dziemy jÄ… dusić w mleku, które nada kapustce wyjÄ…tkowÄ… delikatność. Dodamy też koperek – jako kropka nad i 🙂
Składniki:
2 kalarepy
1/2 szklanki mleka
1 łyżka mąki
sól
1 łyżeczka cukru
1 łyżka masła
koper – ilość według uznania
Wykonanie:
Zaczynamy od umycia i obrania kalarepy. Następnie kroimy ją w drobną kosteczkę.
Do garnka przelewamy mleko, dodajmy cukier i masło. Włączamy malutki gaz i naszą miksturę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy kalarepkę i gotujemy od 20 do 30 minut – aż kapustka zrobi się miękka. Pod koniec solimy i dodajemy posiekany koperek.
Aby zagęścić sos, rozrabiam w miseczce mąkę dolewając do niej płyn, w którym dusi się kalarepa. Następnie wlewam go do rondelka, mieszam i wyłączam gaz.
Taka duszona kalarepa jest delikatna i miękka i doskonale uzupełnia obiad. Smacznego!!!