Chciałabym Wam podrzucić pomysł na przygotowanie gotowanych ziemniaków o niezwykłym, czosnkowym smaku. Podanie po prostu ziemniaków z wody do obiadu jest troszkę nudne … żeby je smakowo podkręcić, wystarczy mała rzecz. Do garnka z obranymi ziemniakami wrzucam 1 – 2 ząbki czosnku – pokrojone wzdłuż na plasterki, tak aby oddały jak najwięcej smaku. Zalewam wodą, solę i gotuję do miękkości. Odlewam, czosnek wyrzucam (chociaż znam osoby, które uwielbiają takie ugotowane plasterki jeść), a ziemniaki podaję lekko przesmarowane masłem i delikatnie posypane koperkiem. Daję Wam słowo, że smak czosnku jest wyraźnie wyczuwalny w ziemniakach 🙂
Jeszcze inny patent to puree z takich ziemniaków – możemy nawet posunąć się do utłuczenia razem z kartoflami rozgotowanych ząbków czosnku – wtedy aromat będzie jeszcze bardziej intensywny.