ChciaÅ‚abym Wam podrzucić pomysÅ‚ na przygotowanie gotowanych ziemniaków o niezwykÅ‚ym, czosnkowym smaku. Podanie po prostu ziemniaków z wody do obiadu jest troszkÄ™ nudne … żeby je smakowo podkrÄ™cić, wystarczy maÅ‚a rzecz. Do garnka z obranymi ziemniakami wrzucam 1 – 2 zÄ…bki czosnku – pokrojone wzdÅ‚uż na plasterki, tak aby oddaÅ‚y jak najwiÄ™cej smaku. Zalewam wodÄ…, solÄ™ i gotujÄ™ do miÄ™kkoÅ›ci. Odlewam, czosnek wyrzucam (chociaż znam osoby, które uwielbiajÄ… takie ugotowane plasterki jeść), a ziemniaki podajÄ™ lekko przesmarowane masÅ‚em i delikatnie posypane koperkiem. DajÄ™ Wam sÅ‚owo, że smak czosnku jest wyraźnie wyczuwalny w ziemniakach 🙂
Jeszcze inny patent to puree z takich ziemniaków – możemy nawet posunąć się do utłuczenia razem z kartoflami rozgotowanych ząbków czosnku – wtedy aromat będzie jeszcze bardziej intensywny.