Klarowanie wywaru
Porady Kulinarne Potrawy ÅšwiÄ…teczne i Wigilijne

Klarowanie wywaru

Jeżeli robimy rybę w galarecie, nóżki albo popularne tymbaliki, gotujemy wywar w którym później rozpuszczamy żelatynę. Wywary jednak często są mętne, zwłaszcza te w których była gotowana ryba. Jeżeli chcecie otrzymać przezroczystą i przejrzystą galaretę, taki musi też być Wasz bulion. Należy go zatem sklarować.

Składniki:

1 białko jajka

1,5 łyżki octu jabłkowego

wywar

sito i gaza

Wykonanie:

Wywar należy przestudzić. Następnie stawiamy go na małym ogniu i dodajemy białko oraz ocet. Mieszamy cały czas trzepaczką, aż do zagotowania. Powstanie sporo piany, ale to dobrze, tak ma być. Gotujemy wywar około dwóch minut. Następnie przelewamy go przez sito wyłożone kilkakrotnie gazą.

Teraz możemy już w bulionie rozpuszczać żelatynę. Galareta będzie przejrzysta jak szkło.

Znajdź wiÄ™cej:  Åšledzie w pomidorach

Dodaj komentarz