Szukając pomysłu na pyszną i prostą surówkę do obiadu, warto przygotować klasyczną surówkę z czerwonej kapusty z majonezem. Pasuje ona do wielu tradycyjnych polskich obiadów. Sprawdzi się zarówno jako dodatek do mielonych, bitek, jak i najróżniejszych mięsnych sosów, a nawet klusek śląskich. Przygotujecie ją dosłownie w kilka chwil i to ze składników dostępnych praktycznie w każdej kuchni. Najważniejsze, aby dobrze posiekać czerwoną kapustę i odstawić surówkę na około 20 minut w celu schłodzenia. Dlaczego? Takie surówki najlepiej wówczas smakują, składniki muszą się „przegryźć”.
Taka surówka z czerwonej kapusty gości na polskich stołach od lat. Przygotowywały ją już nasze babcie. Tłuczone ziemniaki, pyszne duszone lub pieczone mięso w sosie i surówka z kapusty. Najlepszy tradycyjny obiad w polskich domach. Pamiętajcie, że w podobny sposób można również przygotować surówkę z białej kapusty.
Czas przygotowania: około 30 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Ilość porcji: z podanych składników przygotujemy 1200 g surówki
Kalorie: 85 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Składniki:
- 1 kg czerwonej kapusty – 1 mała główka
- 1 mała cebula
- 1 średnie soczyste jabłko
- 1 średnia słodka marchewka
- 1 garść posiekanej zielonej pietruszki
- 1 garść posiekanego koperku
- 3 łyżki majonezu
- 5 łyżek octu jabłkowego (opcjonalnie można zastąpić sokiem z cytryny)
- przyprawy: 1,5 płaskiej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka cukru
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?
Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty zaczynamy od zdjęcia pierwszych liści z kapusty (te nie będą nam potrzebne). Czerwoną kapustę, dla ułatwienia, dzielimy na pół. Każdą połówkę drobno szatkujemy. Głąb należy wyrzucić. Do szatkowania można użyć szatkownicy, ostrego dużego noża, a nawet melaksera lub maszynki do mielenia z odpowiednią nakładką.
Poszatkowaną czerwoną kapustę przekładamy do większej miski. Rada: poszatkowaną kapustę warto lekko osolić, zagnieść ręką i odstawić na około 15 minut, aby zmiękła. Wówczas surówka będzie jeszcze lepsza w smaku.
Marchewkę i jabłko obieramy i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Cebulę drobno szatkujemy. Składniki dodajemy do poszatkowanej czerwonej kapusty, wraz z natką pietruszki i koperkiem.
W małej misce mieszamy majonez wraz z octem (lub sokiem z cytryny), cukrem i przyprawami. Rada: Ocet lub cytrynę najlepiej dodawać stopniowo. Najpierw mniejszą ilość.
Tak powstały sos dodajemy do reszty składników. Mieszamy całość, próbujemy. Surówka z czerwonej kapusty z majonezem najlepiej smakuje po 1 godzinie przechowywania w lodówce.
Surówka z czerwonej kapusty przepis
Wielu z nas uwielbia surówki i nie wyobraża sobie bez nich drugiego dania. Bo z czym najlepiej smakuje tradycyjny kotlet schabowy lub roladki w sosie? Oczywiście z surówką. Surówka z czerwonej kapusty na zimno, to jedna z najbardziej znanych i lubianych surówek. Jej przygotowanie jest naprawdę proste. Jest uniwersalnym dodatkiem do wielu dań.
Surówka z surowej czerwonej kapusty do obiadu
Surówkę z czerwonej kapusty z jabłkiem, to najczęstsza wersja tego prostego warzywnego dodatku. Jabłko dodaje surówce lekkiej słodyczy i wspaniale wzbogaca smak. Wybierając naprawdę słodkie i soczyste jabłko oraz słodką marchewkę, można pominąć dodatek cukru. Podany w przepisie cukier można też opcjonalnie zastąpić miodem. Jeśli jesteście na diecie zmodyfikujcie lekko podany przepis na surówkę z czerwonej kapusty. Jak to zrobić? Wystarczy zamienić tradycyjny majonez na ten w wersji light (dostępny w wielu sklepach osiedlowych i marketach) lub całkowicie go pominąć i dodać zamiast niego gęsty jogurt naturalny. Pamiętajcie tylko, by w tym wypadku dobrze doprawić waszą sałatkę z czerwonej kapusty.
Surówka z surowej czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty surowej, to znany i lubiany od lat dodatek do obiadów. Jest bardzo często podawana zarówno w polskich domach, jak i restauracja ceniących sobie tradycję. Surówka ta znakomicie sprawdza się również na przyjęciach czy weselach. Taką sałatkę z czerwonej kapusty najczęściej wykonuje się na surowo, ale można również pokusić się o przygotowanie surówki z czerwonej kapusty parzonej.
Dodatki do surówki z czerwonej kapusty
Ten pyszny przepis na surówkę z czerwonej kapusty jest naprawdę prosty i szybki. Przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu, a surówka okazuje się niezastąpionym dodatkiem do wszelkich potraw mięsnych – zarówno tych pieczonych, jak i smażonych. Jako dodatek wykorzystujemy jabłko, posiekaną zieloną pietruszkę i posiekany koperek. Jednak składniki te można dowolnie zmieniać. Bardzo często pomija się dodatek koperku na rzecz większej ilości zielonej pietruszki. Do surówki z czerwonej kapusty można też śmiało dodać drobniutko pokrojone ogóreczki konserwowe lub większy ogórek kiszony. Surówkę tą można również wzbogacić o dodatek posiekanego szczypiorku. Wszystko według gustu i smaku. Podany przepis na domową surówkę z czerwonej kapusty z majonezem jest tym najlepszym i bazowym.