Pyszny pomysł na obiad – schab jest niezwykle aromatyczny, mięciutki – polecam 🙂
Składniki:
schab
zioła (np. bazylia, oregano, koperek)
sok z połówki cytryny i odrobina skórki z cytryny
3 ząbki czosnku
tarty żółty ser
sól, pieprz
Wykonanie:
Zioła drobno siekam. Dodaję do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z połówki cytryny. Następnie żółty ser i odrobinę startej lub drobno pokrojonej skórki z cytryny. Wszystko bardzo dobrze mieszam.
Schab nacinam wzdłuż (zaczynam od środka – wyszło mi 5 nacięć). Nacieram go solą. Każde nacięcie wypełniam pastą ziołowo-serową. Następnie schab wiążę sznurkiem, tak aby się nie rozleciał i przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwką. Schab również lekko oliwką spryskuję i wszystko wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piekę około godziny.
Smacznego!!!