Soczysty pieczony schab z ziołami
Dania Obiadowe

Soczysty pieczony schab z ziołami

Pyszny pomysł na obiad – schab jest niezwykle aromatyczny, mięciutki – polecam 🙂

Składniki:

schab

zioła (np. bazylia, oregano, koperek)

sok z połówki cytryny i odrobina skórki z cytryny

3 ząbki czosnku

tarty żółty ser

sól, pieprz

Wykonanie:

Zioła drobno siekam. Dodaję do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z połówki cytryny. Następnie żółty ser i odrobinę startej lub drobno pokrojonej skórki z cytryny. Wszystko bardzo dobrze mieszam.

Schab nacinam wzdłuż (zaczynam od środka – wyszło mi 5 nacięć). Nacieram go solą. Każde nacięcie wypełniam pastą ziołowo-serową. Następnie schab wiążę sznurkiem, tak aby się nie rozleciał i przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwką. Schab również lekko oliwką spryskuję i wszystko wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piekę około godziny.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Kotlety z cukinii

Dodaj komentarz