Witajcie!!! Dzisiaj zapraszam Was na pyszną kapustę zasmażaną z pieczarkami. Bardzo lubię przygotowywać ją do obiadu. Myślę, że będzie Wam smakować.
Składniki:
1kg kwaszonej kapusty
1/2 kg pieczarek
sól, pieprz
2 średnie cebule
1 łyżka masła
listek laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka mąki – opcjonalnie
Wykonanie:
Zaczynamy od przepłukania kapusty pod bieżącą wodą na sicie. Jeżeli jednak lubicie kwaśną kapustę, możecie z tego płukania zrezygnować. Następnie kapustę drobno kroimy i wkładamy do garnka. Zalewamy chłodną wodą, tak aby kapusta była nią przykryta, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Stawiamy na mały gaz i gotujemy do miękkości. W tym czasie kroimy pieczarki na półplasterki i siekamy cebulę.
Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i solimy – wtedy szybciej puszczą sok. Pieczarki dusimy z cebulą, aż wszystko zmięknie. Płyn odparuje, a pieczarki zmniejszą swoją objętość.
Teraz przekładamy na patelnię kapustę. Mieszamy i zasmażamy około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem (solą ostrożnie, bo wcześniej soliliśmy już pieczarki). Ewentualnie zagęszczamy kapustę mąką.
Pyszny dodatek do obiadu, obowiązkowo podajemy na ciepło. Smacznego!!!