Nalewka z wiśni domowej roboty

Nalewka z wiśni domowej roboty, to w sezonie obowiązkowy przepis do wykonania. Zrobienie takiej szybkiej nalewki z wiśni na spirytusie jest naprawdę proste. Całość (nie licząc leżakowanie) nie zajmie wam więcej niż godzinę. Najdłużej zajmuje drylowanie wiśni (pozbawianie ich pestek). Jednak spokojnie można przygotować również nalewkę z wiśni bez drylowania. Smak nalewki w wiśni z pestkami będzie dosłownie odrobinę różnił się od tej przygotowanej na wiśniach bez pestek. Wiśniówka szykowana z pestkami będzie miała charakterystyczny migdałowy posmak. Zaletą nalewki z wiśni bez drylowania jest krótszy czas jej przygotowania.

Do przygotowania domowej wiśniówki będziecie potrzebować wyłącznie czterech prostych składników: wiśni, spirytusu, wódki i cukru. Tylko tyle, by cieszyć się smakiem domowej nalewki. Można też przygotować nalewkę z wiśni na wódce.

Czas przygotowania: 2 tygodnie
Ilość porcji: 2000 ml nalewki wiśniowej

Składniki:

  • 1,5-1,6 kg wiśni z pestkami
  • 500 ml spirytusu 95%
  • 1 litr wódki 40%
  • 410 g cukru

Jak zrobić nalewkę z wiśni?

Do przygotowania nalewki najlepiej wybrać odmianę wiśni, które mają ciemny, prawie czarny kolor. Takie jak znajdziemy na starych drzewach. Wiśnie będą kwaśne.

Wiśnie dokładnie myjemy, pozbawiamy ogonków. Uwaga: jeśli chcemy przygotować nalewkę z wiśni bez pestek, to na tym etapie należy wiśnie wydrylować.

Wiśnie przekładamy do dużego, czystego słoja.

Na początku dolewamy do wiśni w słoju cały spirytus i połowę wódki (500 ml). Słoik dobrze zakręcamy i odstawiamy na 10 dni w ciemne miejsce, ciepłe miejsce.

Każdego dnia należy lekko kołysać słojem. Po upływie 10 dni wiśnie powinny zrobić się znacznie jaśniejsze, a alkohol nabrać koloru. Jeśli tak nie jest zostaw całość na jeszcze 1-2 dni.

nalewka z wiśni na wódce
Wybór odpowiednich wiśni do nalewki na wódce gwarantuje udany trunek

Czystą nalewkę przelej do innego, mniejszego słoja. Zakręć i odstaw w ciemne, ciepłe miejsce. Wiśnie, które zostały ci w dużym słoju zalej resztą wódki (500 ml) i zasyp cukrem.

Zakręć dobrze słój, zakołysz nim i odstaw go w ciemne miejsce. Odstaw na minimum 4 dni i kołysz nim codziennie. Po tym czasie cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Jeśli tak nie jest zostaw całość na dodatkowy dzień lub dwa.

Kolejnym krokiem jest przecedzenie przez gęste sito naszych wiśni i dolanie przecedzonej zawartości do słoika z czystą nalewką wiśniową.

Mieszamy składniki w słoiku i je filtrujemy, aby nasza nalewka wiśniowa była klarowna. Można tu użyć sitka wyłożonego gazą (najlepiej więcej niż jedną) lub filtrów przelewowych do kawy.

Klarowną nalewkę wiśniową można przelać do kilku mniejszych butelek lub słoików. Z podanych składników powinno nam wyjść około 2000 ml domowej wiśniówki. Uwaga: nalewka z wiśni będzie najlepsza, jeśli odstawiamy ją do domowej piwniczki na około 6 miesięcy.

Nalewkę z wiśni drylowanych wykonuje się podobnie. Jednak czas przygotowania jest znacznie dłuższy. Wiśnie zalane wódką i spirytusem należy odstawić w ciepłe i ciemne miejsce na 4-6 tygodni. Później już postępujemy zgodnie z przepisem na nalewkę z wiśniami niedrylowanymi.

Przepis na nalewkę z wiśni

Przepis na nalewkę z wiśni, to jeden z najpopularniejszych przepisów na nalewkę, zaraz obok nalewki z malin. Tradycyjna nalewka z wiśni była kiedyś szykowana wyłącznie na wiśniach niedrylowanych. Obecnie przygotowuje się ją na dwa sposoby – z wiśni drylowanych i z wiśnie niedrylowanych. Dlaczego warto przygotować nalewkę na wiśniach niedrylowanych? Powody są dwa. Nie musimy drylować wiśni, przez co oszczędzamy cenny czas i unikamy niepotrzebnego bałaganu w kuchni. Drugim powodem jest długość procesu maceracji. Proces maceracji jest znacznie krótszy, niż w przypadku wiśni drylowanych.

Nalewka z wiśni jak zrobić

Cały proces przygotowania nalewki z wiśni drylowanych lub niedrylowanych jest bardzo prosty, jednak dość czasochłonny. Domowa nalewka z wiśni jest nie tylko smacznym, ale też i zdrowym trunkiem, jeśli spożywana jest z umiarem. Nalewka z wiśni jest źródłem potasu i magnezu. Pita w niewielkich ilościach może wspomagać trawienie, a także walkę z przeziębieniem.

przepis na nalewkę z wiśni
Idealny przepis na nalewkę z wiśni to podstawa, jeżeli chcemy przygotować odpowiedni alkohol

Pamiętajmy, że tradycyjna wiśniówka musi postać przynajmniej kilka tygodni. Oczywiście można ją pić od razy po przygotowaniu, jednak warto poczekać, aż nabierze głębokiego smaku. Taka nalewka po odpowiednim czasie dosłownie pachnie i smakuje wiśniami.

Nalewka z wiśni na spirytusie przepis

Przepis na nalewkę z wiśni można przygotować na samym spirytusie lub połączeniu wódki i spirytusu. W obu przypadkach nalewka wyjdzie równie pyszna. Inna będzie jedynie jej moc.

Co zrobić z owocami, które zostaną nam z nalewki? Te wydrylowane można śmiało wykorzystać do domowych słodkich wypieków, dodać do lodów lub innych deserów. Wiśnie można też zalać raz jeszcze alkoholem i po około 10-12 dniach cieszyć się smakiem domowej owocowej wódki. Wiśnie można też po prostu zasypać  cukrem i trzymać w lodówce. Wówczas można je podawać jako alkoholową przekąskę, dodawać do galaretek, do grzańca lub też podawać z kieliszkiem gotowej wiśniówki. Sposobów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele.

Dodaj komentarz