Szybkie i Å‚atwe w przygotowaniu danie obiadowe. Udka kurczaka możemy przyprawiać na milion sposobów. Moja propozycja na dzisiaj jest lekko pikantna, z dodatkiem pasty curry 🙂
Składniki:
5 udek kurczaka
4 zÄ…bki czosnku
1 łyżeczka soli i pieprzu
1 łyżka papryki słodkiej i papryki ostrej
1 łyżka tymianku
2 łyżeczki pasty curry
olej aromatyzowany czosnkiem
Wykonanie:
Do miseczki wsypuję przyprawy, pastę curry, dodaję czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę – dobrze mieszam! Tak przygotowaną marynatą dokładnie nacieram udka kurczaka, wkładam do miski, przykrywam folią i wstawiam na minimum godzinę do lodówki.
Po tym czasie, udka przekładam do brytfanki lub naczynia żaroodpornego. Podlewam oliwą, można też dodać trochę wody.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę około 45 minut. Mniej więcej co kwadrans polewam udka sosem, który się z nich wytapia, tak aby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca.
Smacznego!!!