Pyszne danie. Ryż przygotowany jest na sposób risotto – dlatego jest bardzo mięciutki, maślany, gęsty … Do klasycznego risotta potrzebujemy określony ryż, ja użyłam zwykłego – a danie wyszło przepyszne – więc bardzo polecam!!!!
Składniki:
200g ryżu
500g pieczarek
1l bulionu
3-4 łyżki tartego żółtego sera
2 cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
szczypiorek, sól, pieprz
Wykonanie:
Pieczarki kroimy w plasterki. Podduszamy je na patelni na odrobinie wody i 1 łyżce masła. Na drugiej patelni podgrzewam łyżkę oleju i wrzucam drobno posiekaną cebulę. Lekko ją podsmażam, tak aby się zeszkliła. Dodaję też do niej czosnek.
Gdy cebulka jest już dobrze zeszklona, wsypuję na patelnię ryż. Dobrze mieszam, tak aby każde ziarenko ryżu pokryło się oliwą. Podsmażam do momentu, aż ryż zrobi się prawie przezroczysty. Dodaję chochlę bulionu i czekam aż ryż wchłonie płyn. Dopiero wtedy dodaję kolejną chochelkę. W ten sposób przygotowuje się risotto. Powinno to trwać około 15 – 20 minut. Po tym czasie ryż na pewno będzie miękki.
Wtedy dodaję podduszone i doprawione pieczarki. Mieszam. Aby risotto było jeszcze bardziej kremowe, dodaję 2 łyżki masła, a gdy się rozpuści, tarty żółty ser. Mieszam i gotowe.
Smacznego!!!