Pyszne kotleciki z cukinii i pieczarek – polecam gorÄ…co 🙂
Składniki:
1,5 cukinii
5-6 pieczarek
1 łyżka mąki
1 łyżeczka curry
1 jajko
1 cebula
koperek, sól, pieprz, bułka tarta
Wykonanie:
Cukinię myjemy, odcinamy końce i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Przekładamy ją na sito, solimy i pozostawiamy na około 20 minut, tak aby puściła sok.
W tym czasie drobno kroimy cebulę, pieczarki i koperek. Na łyżce oleju podsmażamy cebulę, dorzucamy pieczarki i dusimy do miękkości.
Do odciśniętej i odsączonej cukinii dodajemy pieczarki z cebulką, curry, sól, pieprz, mąkę, koperek. Wbijamy też jajko.
Wszystko dobrze mieszamy i formujemy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy je na łyżce oleju z obu stron na złoto – na małym ogniu.
Smacznego!!!