Ryba po grecku
Ryby

Ryba po grecku

Pyszne i zdrowe danie. To, że ryby trzeba jeść, wiedzą wszyscy. Dzisiaj więc moja propozycja na rybę po grecku. To jaką rybę wybierzecie, zależy od Was – ja wykorzystałam limandę żółtopłetwą, którą uwielbiam, ale doskonale nadaje się również dorsz, panga itd … ważne, aby były to filety.

Składniki:

4 marchewki

2 pietruszki

1/2 selera

2 cebule

1/2 pora

2 szklanki wody

50g koncentratu pomidorowego

1/2 łyżeczki soli, 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy

olej, sól, pieprz

1/2 kg limandy

Wykonanie:

Rybę rozmrażamy i dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy, oprószamy solą i pieprzem.

Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno pokrojony por.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku. Dodajemy resztę warzyw, chwilę podsmażamy i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, sól. Gotujemy około 20 minut. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy.

Rybę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na złoto (to jest ciężki moment dla silnej woli gotującego, aby nie pozjadać wszystkich pysznych, chrupiących kawałeczków prosto z patelni – oj, trudno się oprzeć 😉 ).

Do miski wkładamy warstwę warzyw, układamy rybę i przykrywamy warstwą warzyw. Można jeść na ciepło lub na zimno.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Jak zrobić śledzie po białostocku?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *