Śledzie w occie
Przetwory Ryby

Śledzie w occie

Dzisiaj śledziki w innej odsłonie. W octowej zalewie zachowują swoją kruchość i smak – polecam 🙂

Składniki:

4 płaty śledziowe

1,5 szklanki wody

3/4 szklanki octu 10%

2 łyżki oleju

2 łyżki cukru

1 cebula

2 listki laurowe

3 ziarenka ziela angielksiego

5 ziarenek pieprzu

Wykonanie:

Na początek do garnuszka wlewam wodę, ocet oraz dodaję listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Wszystko zagotowuję – to będzie moja octowa zalewa. Gdy będzie się ona już gotowała, wyłączam gaz i pozostawiam do ostygnięcia. Mniej więcej po 10 minutach dodaję cukier i dobrze mieszam, aby ładnie się rozpuścił. Ważna, abyśmy śledzie zalali zimną zalewą. Gorąca zalewa sprawi, że śledzie się rozpadną.

Śledzie kroję w niewielkie kawałeczki, a cebulę w piórka. Do słoika wkładam na przemian – warstwa cebuli i warstwa śledzia. Słoik wypełniam chłodną zalewą. Na wierzch dodaję listki laurowe i ziele angielskie z zalewy. Na sam koniec dodaję też na wierzch odrobinę oleju. Słoik zakręcam i odstawiam na przynajmniej 3 dni di lodówki.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Wigilijna ryba w galarecie

Dodaj komentarz