Śledź pod pierzynką
Ryby Sałatki - przepisy

Śledź pod pierzynką

Śledzie uwielbiam – te w śmietanie i te w oleju. Jednak śledź pod pierzynką bije wszystko na głowę 🙂 To tak na prawdę przepyszna śledziowa sałatka warstwowa. Polecam !!!

Składniki:

3-4 filety śledziowe

2 marchewki

3 ziemniaki

1 burak

2 jajka ugotowane na twardo

1 czerwona cebula

majonez’

natka pietruszki, sól, pieprz

2 łyżki oleju

Wykonanie:

Na początek śledzie płuczę, wkładam do miski i zalewam zimną wodą. Pozostawiam je tak na 3-4 godziny. W tym czasie wodę kilka razy zmieniam.

Ziemniaki i marchewki gotuję w lekko osolonej wodzie. Buraka również gotuję, ale oddzielnie. (Burak wymaga dłuższego gotowania). Gdy warzywa są miękkie, odcedzam je i zostawiam do przestudzenia. Następnie ścieram je na tarce o dużych oczkach – każde warzywo na oddzielny talerzyk.

Ugotowane jajka na twardo również ścieram na tarce lub kroję w drobną kosteczkę.

Śledzie odcedzam i kroję na niewielkie kawałki – takie „na raz”.

Na dnie szklanego naczynia – u mnie salaterki – układam warstwę ziemniaków. Następnie smaruję majonezem i układam warstwę śledzi. Posypuję cebulką, delikatnie spryskuję oliwą, pieprzę i układam warstwę marchewki. Znowu warstwa majonezu, warstwa buraków, majonez, jajko na twardo. Wszystko posypuję jeszcze posiekaną natką pietruszki.

Sałatkę śledziową wstawiam do lodówki na całą noc. Pamiętajmy więc, że należy ją przygotować na dzień przed podaniem.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Jak zrobić śledzie po białostocku?

Dodaj komentarz