Pyszne i zdrowe danie. To, że ryby trzeba jeść, wiedzą wszyscy. Dzisiaj więc moja propozycja na rybę po grecku. To jaką rybę wybierzecie, zależy od Was – ja wykorzystałam limandę żółtopłetwą, którą uwielbiam, ale doskonale nadaje się również dorsz, panga itd … ważne, aby były to filety.
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
2 cebule
1/2 pora
2 szklanki wody
50g koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki soli, 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy
olej, sól, pieprz
1/2 kg limandy
Wykonanie:
Rybę rozmrażamy i dobrze osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy, oprószamy solą i pieprzem.
Marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy drobno pokrojony por.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku. Dodajemy resztę warzyw, chwilę podsmażamy i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie, listek laurowy, sól. Gotujemy około 20 minut. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy.
RybÄ™ obtaczamy w mÄ…ce i smażymy z obu stron na zÅ‚oto (to jest ciężki moment dla silnej woli gotujÄ…cego, aby nie pozjadać wszystkich pysznych, chrupiÄ…cych kawaÅ‚eczków prosto z patelni – oj, trudno siÄ™ oprzeć 😉 ).
Do miski wkładamy warstwę warzyw, układamy rybę i przykrywamy warstwą warzyw. Można jeść na ciepło lub na zimno.
Smacznego!!!