Śledzie w buraczkach
Ryby

Śledzie w buraczkach

Śledzie robię na wiele różnych sposobów. Dzisiaj sałatka śledziowa w buraczkach z dodatkiem orzechów włoskich 🙂 Bardzo smaczne połączenie.

Składniki:

4 płaty śledziowe

1 garść orzechów włoskich (może być ich trochę więcej)

4- 5 buraków

1 cebula

3 łyżki majonezu

2 łyżeczki mąki

2 łyżeczki cukru

2 łyżeczki miodu

1 łyżka musztardy

1 łyżka soku z cytryny

sól

Wykonanie:

Płaty śledziowe moczę w miseczce z zimną wodą przynajmniej 3 godziny. Buraki wkładam do osolonej wody i gotuje je do miękkości. W międzyczasie drobniutko posiekam orzechy.

Miękkie buraki obieram ze skórki i ścieram na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i dodaję posiekaną cebulę. Podsmażam ją delikatnie tak aby się zeszkliła. Dodaję do niej mąkę i energicznie mieszam. Następnie dodaję starte buraczki, skrapiam wszystko sokiem z cytryny, posypuję cukrem i odrobiną soli. Dobrze mieszam i na małym gazie będę wszystko podsmażać 5-10 minut, a następnie zostawię do ostudzenia.

Śledzie odcedzam z wody i każdy płat kroję na mniejsze kawałki, takie „na raz”. Do miseczki wrzucam majonez, musztardę, miód oraz posiekane orzechy – wszystko porządnie mieszam. Dodaję kawałki śledzia i delikatnie mieszam tak, aby ryby nie porozrywać, ale by każdy kawałek był otoczony majonezowo-orzechowym sosem.

Na spód szklanej miski kładę warstwę zasmażanych buraczków. Następnie warstwa śledzików. Znów warstwa buraków – i tak na zmianę. Na samym wierzchu powinny znaleźć się buraki.

Śledzie chowam do lodówki i zostawiam do jutra. Dopiero następnego dnia potrawa będzie idealna do zjedzenia 🙂

Znajdź więcej:  Wigilijna ryba w galarecie

Smacznego!!!

Dodaj komentarz