Pieczone pałki kurczaka w jabłkach
Dania Obiadowe Mięsa i Wędliny

Pieczone pałki kurczaka w jabłkach

Cześć! Zapraszam Was dzisiaj na danie, które z powodzeniem możecie przygotować na obiad. Jeżeli lubicie potrawy z kurczaka, jesteście mięsożercami – myślę, że tak przygotowane pałki Wam zasmakują. Składniki: 7 pałek kurczaka 4 jabłka sól, pieprz 2 łyżki miodu 250ml bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka papryki słodkiej 1,5 łyżki majeranku Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do …

Jabłkowe placki z rodzynkami
Dania Obiadowe

Jabłkowe placki z rodzynkami

Cześć kochani! Dzisiaj zapraszam Was na pyszne placuszki w których główną rolę grają jabłka. Nie będą to jednak placki z jabłkami ( zazwyczaj kroję owoce na plasterki, zanurzam w cieście i na patelnię), ale najprawdziwsze jabłkowe placki – do ciasta dodamy tarte owoce i przejdzie ono całkowicie ich smakiem i zapachem. Składniki: olej do smażenia szczypta …

awokado
Przygotowanie warzyw i owoców

Awokado

Miąższ awokado jest znakomitym źródłem wielu witamin i potasu. Obniża poziom cholesterolu, ma korzystny wpływ na układ nerwowy i układ krążenia.Miąższ dojrzałego awokado można wykorzystać jako smarowidło np do pieczywa, zamiast masła. Można dodawać je również do sałatek. Awokado znajduje zastosowanie w kosmetologii – jest częstym składnikiem maseczek. Pamiętajmy, że awokado jemy na surowo, a chcąc zachować …

Zapiekanka z ciasta francuskiego
Dania Obiadowe Proste i Tanie Dania

Zapiekanka z ciasta francuskiego

Cześć! zapraszam was dzisiaj na pyszną zapiekankę, którą mozna szybko przygotować na drugie śniadanie. Jeżeli zaś nie macie za wiele czasu, to sprawdzi się ona również doskonale jako danie obiadowe. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 jajko 2 garści tartego żółtego sera 10 parówek Wykonanie: Przygotowujemy wszystkie składniki. Ciasto francuskie rozwijamy i od razu przekładamy na …

Faszerowana cukinia
Dania Obiadowe

Faszerowana cukinia

Witajcie moi drodzy! Dzisiaj na obiad przygotowałam faszerowaną cukinię – jedno z moich ulubionych dań 🙂 Polecam Wam tak przygotowaną cukinię – jest wyśmienitym, sycącym posiłkiem. W sezonie właśnie w ten sposób najczęściej podaję cukinię, zrywam ją w swoim ogródku – młodą tylko myję, nie obieram ze skórki i nie usuwam pestek, które są małe …

Sałatka caprese
Sałatki - przepisy

Sałatka caprese

Sałatka caprese z pomidorów i mozarelli z sosem bazyliowym! Pochodzi z włoskiego regionu Kampania i kolorystycznie ma odzwierciedlać włoską flagę. Składniki: 3 pomidory 1 kulka mozarelli sól, pieprz, opcjonalnie oliwki pokrojone w krążki sos: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego świeża bazylia i szczypta cukru Wykonanie: …

Zupa jarzynowa
Lekkie Zupy

Zupa jarzynowa

Witajcie!!! Dzisiaj przepis na zupę klasykę – zdrową, lekką, niskokaloryczną, pełno kolorowych warzyw. Najlepiej wykorzystać oczywiście warzywa świeże, ale jeśli takich nie macie, mrożonki też świetnie się nadadzą. Tak więc dzisiaj gotujemy zupę jarzynową. Składniki: 30dag polędwiczki drobiowej pół pęczka natki pietruszki 1 brokuł 5 średnich ziemniaków 1 kalafior 500g brukselki 5 marchewek 1 łyżka …

Wafle z masą kakaową
Desery

Wafle z masą kakaową

Przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu deser. Pamiętam go z dzieciństwa, bo moja mama często go robiła. Wafle przekładane kakaową masą – pychota. Zamiast kakao możemy dodać kawę rozpuszczalną – wtedy mamy deser bardziej dla dorosłych 🙂 Składniki: 1 paczka wafli (8 sztuk) 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 1 kostka masła 2 łyżeczki kakao (kawy) …