Przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu deser. Pamiętam go z dzieciństwa, bo moja mama często go robiła. Wafle przekładane kakaową masą – pychota. Zamiast kakao możemy dodać kawę rozpuszczalną – wtedy mamy deser bardziej dla dorosłych 🙂
Składniki:
1 paczka wafli (8 sztuk)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 kostka masła
2 łyżeczki kakao (kawy)
Wykonanie:
Do sporego i wysokiego garnka nalewam wodę – tyle, aby przykryła ona puszkę z mlekiem. Wodę podczas gotowania będę stopniowo dolewać, tak aby puszka była cały czas przykryta. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotuję 1,5 godziny.
W tym czasie do miski wrzucam miękkie masło i dosypują kakao albo kawę. Wszystko miksuję. Puszkę z karmelem w środku wyjmuję z wody, lekko przestudzam, aby się nie poparzyć i stopniowo dolewam do masy maślano-kakaowej cały czas miksując.
Powstałą masą smaruję kolejne wafle i układam je jeden na drugim. Na koniec obciążam – np. kładę blaszkę do pieczenia z pudełkiem mleka w środku na wierzchu wafli – zapobiegnie to wykrzywianiu się wafelków. Wszystko wkładam do lodówki na przynajmniej 1,5 godziny.
Kroję w trójkąty albo prostokąty.
Gotowe!!!