Wafle z masą kakaową
Desery

Wafle z masą kakaową

Przepyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu deser. Pamiętam go z dzieciństwa, bo moja mama często go robiła. Wafle przekładane kakaową masą – pychota. Zamiast kakao możemy dodać kawę rozpuszczalną – wtedy mamy deser bardziej dla dorosłych 🙂

Składniki:

1 paczka wafli (8 sztuk)

1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

1 kostka masła

2 łyżeczki kakao (kawy)

Wykonanie:

Do sporego i wysokiego garnka nalewam wodę – tyle, aby przykryła ona puszkę z mlekiem. Wodę podczas gotowania będę stopniowo dolewać, tak aby puszka była cały czas przykryta. Od momentu, gdy woda zacznie wrzeć, gotuję 1,5 godziny.

W tym czasie do miski wrzucam miękkie masło i dosypują kakao albo kawę. Wszystko miksuję. Puszkę z karmelem w środku wyjmuję z wody, lekko przestudzam, aby się nie poparzyć i stopniowo dolewam do masy maślano-kakaowej cały czas miksując.

Powstałą masą smaruję kolejne wafle i układam je jeden na drugim. Na koniec obciążam – np. kładę blaszkę do pieczenia z pudełkiem mleka w środku na wierzchu wafli – zapobiegnie to wykrzywianiu się wafelków. Wszystko wkładam do lodówki na przynajmniej 1,5 godziny.

Kroję w trójkąty albo prostokąty.

Gotowe!!!

Znajdź więcej:  Błyskawiczne pierogi z czekoladą

Dodaj komentarz