gotowany schab w zalewie majonezowej
Dania Obiadowe Mięsa i Wędliny

Błyskawiczny gotowany schab

Cześć!!! Zapraszam Was dzisiaj na  mięsne, a dokładnie na gotowany schab. Przyrządzimy go jednak w sposób niecodzienny. Otóż będziemy go gotować jedynie 2 razy po 10 minut. , a składnikiem zalewy do mięsa będzie majonez.

Składniki:

800g schabu bez kości

2 łyżki soli

2 łyżeczki cukru

3 czubate łyżki majonezu

5 ząbków czosnku

po 3 ziarenka ziela angielskiego, jałowca i pieprzu

listek laurowy

2 łyżki oleju

1 łyżka musztardy

1 łyżka majeranku

Wykonanie:

Zaczynam od obsmażenia schabu ze wszystkich stron. Kładę  na patelnię, na rozgrzany olej. W ten sposób zamykam pory w mięsie, a schab po przygotowaniu będzie miękki i soczysty.

Teraz zajmiemy się zalewą. Do garnka nalewam wodę – tyle, aby po włożeniu mięsa, było ono całe nią przykryte. Dodaję majonez i musztardę i mieszam. teraz reszta składników: sól, cukier, majeranek, listek laurowy i wszystkie ziarenka. Ząbki czosnku przecięłam wzdłuż, aby oddały jak najwięcej smaku.

Do zalewy wkładam mięso i na wolnym ogniu doprowadzam do wrzenia. Gotuję pod przykryciem przez 10 minut. Następnie mięso w zalewie pozostawiam do ostygnięcia i wstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia proces gotowania powtarzam – kolejne 10 minut.

I to już koniec moi drodzy. Tak przyrządzony schab, jest mięciutki, pyszny, soczysty i bardzo pachnący. Ja uwielbiam go do kanapek. Smacznego!

Znajdź więcej:  Młoda kapusta z koperkiem

Dodaj komentarz