Cześć!!! Zapraszam Was dzisiaj na danie mięsne, a dokładnie na gotowany schab. Przyrządzimy go jednak w sposób niecodzienny. Otóż będziemy go gotować jedynie 2 razy po 10 minut. , a składnikiem zalewy do mięsa będzie majonez.
Składniki:
800g schabu bez kości
2 łyżki soli
2 łyżeczki cukru
3 czubate łyżki majonezu
5 ząbków czosnku
po 3 ziarenka ziela angielskiego, jałowca i pieprzu
listek laurowy
2 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
1 łyżka majeranku
Wykonanie:
Zaczynam od obsmażenia schabu ze wszystkich stron. Kładę mięso na patelnię, na rozgrzany olej. W ten sposób zamykam pory w mięsie, a schab po przygotowaniu będzie miękki i soczysty.
Teraz zajmiemy się zalewą. Do garnka nalewam wodę – tyle, aby po włożeniu mięsa, było ono całe nią przykryte. Dodaję majonez i musztardę i mieszam. teraz reszta składników: sól, cukier, majeranek, listek laurowy i wszystkie ziarenka. Ząbki czosnku przecięłam wzdłuż, aby oddały jak najwięcej smaku.
Do zalewy wkładam mięso i na wolnym ogniu doprowadzam do wrzenia. Gotuję pod przykryciem przez 10 minut. Następnie mięso w zalewie pozostawiam do ostygnięcia i wstawiam na noc do lodówki. Następnego dnia proces gotowania powtarzam – kolejne 10 minut.
I to już koniec moi drodzy. Tak przyrządzony schab, jest mięciutki, pyszny, soczysty i bardzo pachnący. Ja uwielbiam go do kanapek. Smacznego!