Jabłkowe placki z rodzynkami
Dania Obiadowe

Jabłkowe placki z rodzynkami

Cześć kochani! Dzisiaj zapraszam Was na pyszne placuszki w których główną rolę grają jabłka. Nie będą to jednak placki z jabłkami ( zazwyczaj kroję owoce na plasterki, zanurzam w cieście i na patelnię), ale najprawdziwsze jabłkowe placki – do ciasta dodamy tarte owoce i przejdzie ono całkowicie ich smakiem i zapachem.

Składniki:

olej do smażenia

szczypta soli

200ml mleka

50ml wody

100g cukru

300g mąki

1 łyżka masła

2 jajka

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jabłka

garść rodzynek

Wykonanie:

  1. Do misy robota wbijam jajka, a następnie dodaję cukier. Wszystko miksuję na gładką, jednolitą masę.2. W miedzy czasie do drugiej miski przesiewam mąkę razem z proszkiem do  pieczenia i solą.
    3. Jabłka obieram i ścieram na tarce o małych oczkach.
    4. Do jajek z cukrem dodaję roztopione masło, mleko i wodę – cały czas miksuję. Następnie stopniowo dodaję mąkę z proszkiem i solą.
    5. Do tak przygotowanego ciasta przekładam starte owoce i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszam łyżką.
    6. Porcje ciasta nakładam dużą łyżką na patelnię na której wcześniej dobrze podgrzałam olej. Placki smażę na złoto z obydwu stron.
    7. Po usmażeniu placki przekładam na papierowy ręcznik i delikatnie odciskam nadmiar tłuszczu.8. Placuszki podaję oprószone cukrem pudrem. Są miękkie, delikatne, bardzo jabłkowe i słodkie – wyśmienity pomysł na obiad. Polecam!
Znajdź więcej:  Makaron z gęstym sosem pieczarkowym

Dodaj komentarz