Sałatka caprese z pomidorów i mozarelli z sosem bazyliowym! Pochodzi z włoskiego regionu Kampania i kolorystycznie ma odzwierciedlać włoską flagę.
Składniki:
3 pomidory
1 kulka mozarelli
sól, pieprz, opcjonalnie oliwki pokrojone w krążki
sos: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego
świeża bazylia i szczypta cukru
Wykonanie:
Pomidory myjemy i sparzamy, następnie zdejmujemy skórkę. Kroimy na cienkie plastry. Mozarellę również kroimy w plastry i na dużym, płaskim talerzu układamy na przemian mozarellę i pomidory. Solimy, pieprzymy, ewentualnie posypujemy pokrojonymi oliwkami. Składniki na sos mieszamy i polewamy sałatkę. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.