Witajcie!!! Dzisiaj przepis na zupę klasykę – zdrową, lekką, niskokaloryczną, pełno kolorowych warzyw. Najlepiej wykorzystać oczywiście warzywa świeże, ale jeśli takich nie macie, mrożonki też świetnie się nadadzą. Tak więc dzisiaj gotujemy zupę jarzynową.
Składniki:
30dag polędwiczki drobiowej
pół pęczka natki pietruszki
1 brokuł
5 średnich ziemniaków
1 kalafior
500g brukselki
5 marchewek
1 łyżka mąki
1 por
2 łyżki masła
1 cebula
2 zÄ…bki czosnku
sól i pieprz
opcjonalnie śmietana
Wykonanie:
Mięso zalewam zimną wodą i gotuję aż będzie miękkie. Ziemniaki obieram i kroję w kosteczkę, por i marchewki kroję w półplasterki. Czosnek drobno siekam. Brokuł i kalafior myję i rozdzielam na różyczki. Cebulę drobno kroję, a brukselkę oczyszczam z wierzchnich, brzydkich listków i myję.
Miękkie, ugotowane mięso wyjmuję z wody. Wrzucam ziemniaki, marchewki, pora oraz brukselkę – gotuję na małym ogniu. W tym czasie cebulę razem z czosnkiem szklę na maśle i dodaję do zupy. Mięso drobniutko kroję i ono również wędruje z powrotem do garnka. Teraz już dorzucam kalafior i brokuł. Gotuję około 20 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Z mąki i masła robię zasmażkę i dodaję do zupy. Doprawiam do smaku. Przed podaniem posypuję posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!!!
Tak mnie znaleźli:
- zupa jarzynowa na rosole
- zupa jarzynowa z mrożonki na mięsie
- jarzynowa na rosole
- zupa jarzynowa z mrożonki na rosole
- jak ugotowac zupe warzywna
- zupa jarzynowa z mrożonki
- zupa jarzynowa z mrozonek
- jak zrobic zupe warzywna na miesie
- jak ugotować zupę warzywna na mięsie
- zupa jarzynowa na rosół i miesie