Witajcie moi drodzy! Dzisiaj kolejne danie przygotowane w multicookerze. Zrobimy wstążki marchewkowe, karmelizowane w miodzie z płatkami migdałowymi. Taka marchewka może być niezwykłą sałatką do obiadu, a można też potraktować ją jak deser, bo jest słodka i pyszna.
Składniki:
4 marchewki
1 łyżeczka masła
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
2 łyżki płatków migdałów
sok z połówki pomarańczy
3 łyżeczki miodu
3 szklanki wody
Wykonanie:
Zaczynamy od umycia i obrania marchewek. Następnie tą samą obieraczką, którą obierałam marchewkę, tnę tak, aby powstały cieniutkie paseczki. Otrzymam marchewkowy makaron. Wrzucam go do misy multicookera. Dolewam wodę, dodaję masło, sól i cukier. Zamykam pokrywę, ustawiam program multicook – temperatura 100 stopni, czas 15 minut. Jeżeli po tym czasie marchewka będzie jeszcze twardawa, dodaję 10 minut gotowania i odcedzam ją.
Teraz do misy wlewam olej, wsypuję płatki migdałów i dodaję miód. Ustawiam program fry na 5 minut – nie zamykam pokrywy. Po tym czasie dorzucam marchewkę i wlewam sok pomarańczowy. Mieszam i chwilę duszę, tak aby smaki się połączyły. Podaję gorące.
Smacznego!!!