Marchewka karmelizowana w miodzie z płatkami migdałów
Sałatki - przepisy

Marchewka karmelizowana w miodzie z płatkami migdałów

Witajcie moi drodzy! Dzisiaj kolejne danie przygotowane w multicookerze. Zrobimy wstążki marchewkowe, karmelizowane w miodzie z płatkami migdałowymi. Taka marchewka może być niezwykłą sałatką do obiadu, a można też potraktować ją jak deser, bo jest słodka i pyszna.

Składniki:

4 marchewki

1 łyżeczka masła

1 łyżka oleju

1 łyżeczka cukru

szczypta soli

2 łyżki płatków migdałów

sok z połówki pomarańczy

3 łyżeczki miodu

3 szklanki wody

Wykonanie:

Zaczynamy od umycia i obrania marchewek. Następnie tą samą obieraczką, którą obierałam marchewkę, tnę tak, aby powstały cieniutkie paseczki. Otrzymam marchewkowy makaron. Wrzucam go do misy multicookera. Dolewam wodę, dodaję masło, sól i cukier. Zamykam pokrywę, ustawiam program multicook – temperatura 100 stopni, czas 15 minut. Jeżeli po tym czasie marchewka będzie jeszcze twardawa, dodaję 10 minut gotowania i odcedzam ją.

Teraz do misy wlewam olej, wsypuję płatki migdałów i dodaję miód. Ustawiam program fry na 5 minut – nie zamykam pokrywy. Po tym czasie dorzucam marchewkę i wlewam sok pomarańczowy. Mieszam i chwilę duszę, tak aby smaki się połączyły. Podaję gorące.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Sałatka z kapusty pekińskiej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *