Barszcz czerwony z uszkami
Lekkie Zupy

Barszcz czerwony z uszkami

Taki prawdziwy, domowy barszcz z buraków jest przepyszny i o niebo lepszy od kupnego lub takiego z proszku. Na prawdÄ™ warto zainwestować troszkÄ™ czasu i go ugotować. Oprócz smaku jest też zdrowy i pożywny, a z dodatkiem wÅ‚asnorÄ™cznie zrobionych uszek – to już maÅ‚e arcydzieÅ‚o 🙂 U mnie w domu obowiÄ…zkowe danie na wigilijnym stole.

Składniki:

kilka kości na zupę

5-6 buraków

włoszczyzna

sól, pieprz

2 cebule

3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego

3 zÄ…bki czosnku

1 łyżka octu

1 łyżka majeranku

1 łyżeczka cukru

20g grzybów

Wykonanie:

Grzyby zalewam w rondelku zimną wodą i pozostawiam na minimum godzinę. Następnie stawiam na malutki gaz i gotuję do miękkości.

Do sporego garnka nalewam zimnej wody i wkładam kości. Doprowadzam do wrzenia i zdejmuję pojawiające się szumy.

Włoszczyznę, buraki i cebulę myję i obieram. Buraki kroję na ćwiartki. Do gotujących się kości dodaję włoszczyznę, buraki, listki laurowe, ziele angielskie i pokrojony w ćwiartki czosnek. Na bardzo malutkim ogniu gotuję zupę około godziny.

Z barszczyku wyjmuję mięso i warzywa. Dolewam zaś wywar z ugotowanych grzybków. Dodaję też drobno pokrojoną cebulkę, którą podsmażyłam na patelni. Na koniec dodaję ocet, doprawiam solą i pieprzem oraz cukrem. Dodaję majeranek. Mieszam. Gotuję 5 minut i próbuję – ewentualnie jeszcze doprawiam.

I uwaga na koniec – jeżeli następnego dnia będziecie podgrzewać zupę, nie doprowadźcie jej do wrzenia. Ponownie zagotowany barszcz straci swój piękny, głęboki kolor.

Smacznego!!!

Znajdź wiÄ™cej:  KapuÅ›niak – parzybroda

Dodaj komentarz