Przy okazji przygotowywania warstwowej saÅ‚atki Å›ledziowej, którÄ… znajdziecie w poprzednim poÅ›cie, zrobiÅ‚am też ćwikÅ‚Ä™, czyli buraczki z chrzanem. U mnie w domu wszyscy buraki bardzo lubiÄ…, jedynie iloÅ›ci chrzanu wolÄ… różne – mój mąż uwielbia chrzanowÄ… petardÄ™, moi rodzice delikatniejsze smaki. Tak wiÄ™c ćwikÅ‚Ä™ przygotowaÅ‚am z niedużą iloÅ›ciÄ… chrzanu, tak aby każdego zadowolić. Ten, kto uzna, że buraki sÄ… zbyt maÅ‚o ostre, zawsze bÄ™dzie mógÅ‚ chrzanu sobie do nich doÅ‚ożyć 🙂
Składniki:
3 buraki
3 łyżeczki chrzanu
1 łyżeczka cukru
sok z 1/2 cytryny
1 szczypta soli
Wykonanie:
Buraki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy wystygną, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jeżeli buraki puszczą sok, to odciskamy je na sicie. Dodajemy najpierw sok z cytryny, potem chrzan i resztę przypraw. Dobrze mieszamy i odstawiamy na 2 godziny, aby ćwikła dobrze się przegryzła. Na koniec próbujemy i ewentualnie dodajemy chrzanu, cytryny lub cukru. Gotowe!!!
Smacznego!!!