Surówka z kiszonej kapusty
Sałatki - przepisy

Surówka z kiszonej kapusty

Przepyszna sałatka – właściwie klasyka 🙂 U mnie na stole zazwyczaj pojawia się, gdy na obiad serwuję rybę.

Składniki:

300g kiszonej kapusty

1 marchewka

1/2 jabłka

1 mała cebula

2 łyżeczki cukru

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

Wykonanie:

Kapustę odciskam z soku. Można ją też przepłukać, jeśli uznacie, że jest zbyt kwaśna. Kroję ją drobno, tak aby potem łatwo było ją jeść. Przekładam do miski. Dodaję jabłko starte na tarce o dużych oczkach i marchewkę, również startą na tarce, tylko na oczkach małych. Dosypuję też cebulkę drobno posiekaną. Wszystko dobrze mieszam. Doprawiam i odstawiam na kilka minut. Po tym czasie dodaję oliwę z oliwek, mieszam i chowam na 15 minut do lodówki. Potem ewentualnie ponownie doprawiam.

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Kapusta z grzybami

Dodaj komentarz