Przepyszna sałatka – właściwie klasyka 🙂 U mnie na stole zazwyczaj pojawia się, gdy na obiad serwuję rybę.
Składniki:
300g kiszonej kapusty
1 marchewka
1/2 jabłka
1 mała cebula
2 łyżeczki cukru
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Wykonanie:
Kapustę odciskam z soku. Można ją też przepłukać, jeśli uznacie, że jest zbyt kwaśna. Kroję ją drobno, tak aby potem łatwo było ją jeść. Przekładam do miski. Dodaję jabłko starte na tarce o dużych oczkach i marchewkę, również startą na tarce, tylko na oczkach małych. Dosypuję też cebulkę drobno posiekaną. Wszystko dobrze mieszam. Doprawiam i odstawiam na kilka minut. Po tym czasie dodaję oliwę z oliwek, mieszam i chowam na 15 minut do lodówki. Potem ewentualnie ponownie doprawiam.
Smacznego!!!