Boczniaki
Przygotowanie warzyw i owoców

Boczniaki

Dzisiaj w filmie królują boczniaki, zwane „cudownymi grzybami leczniczymi”. Wyglądają niepozornie, są łatwe do kupienia, a okazuje się, że mają niezwykłe właściwości i genialnie wpływają na nasze zdrowie.

Boczniaki rosną na pniach drzew. Zbiera się je od listopada do lutego.

Boczniaki są źródłem witamin B i C. Obfitują w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Zawierają białko i nienasycone kwasy tłuszczowe. Naukowcy stworzyli ekstrakt z boczniaków, który zwalcza niektóre nowotwory i poprawia odporność organizmu. Stosuje się go też w walce z AIDS. Boczniaki obniżają też cholesterol i poziom cukru we krwi. Przeciwdziałają starzeniu się. Podobno przedłużają życie.

Boczniaki możemy zapiekać, smażyć, gotować, marynować, mrozić i suszyć. Są wspaniałym dodatkiem do sałatek, mięs, zup, sosów. Doskonałe są też jako farsz do naleśników lub pierogów.
100g boczniaków – 32 kcal.

Znajdź więcej:  Melon – jak jeść, jak obrać, jak smakuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *