Naszła mnie ostatnio ochota na fasolkę szparagową. Będąc na zakupach, wrzuciłam więc do koszyka 2 torebki mrożonej fasolki, choć tęskno mi za świeżutką. Fasolka szparagowa jest bardzo zdrowa, zawiera witaminy A, C, K, B, potas, magnez, żelazo oraz sporo błonnika. Jest też bardzo nisko kaloryczna (o ile nie polejemy jej smażoną tartą bułeczką) – 100g to około 25 kcal.
Moja propozycja, to fasolka w sosie pomidorowym 🙂
Składniki:
2 torebki mrożonej fasolki
2 puszki pomidorów krojonych
1 cebula
2 zÄ…bki czosnku
sok z połówki cytryny
duża garść ziół: bazylia, oregano, tymianek, sól i pieprz
Wykonanie:
Fasolkę szparagową wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy tak długo, aż będzie miękka. W między czasie siekamy cebulę i czosnek i lekko podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy pomidory i dusimy, aż odparuje większość płynu. Dorzucamy posiekane zioła, doprawiamy solą i pieprzem.
Fasolkę odcedzamy i wykładamy na talerz. Polewamy ją pachnącym sosem pomidorowym.
Smacznego!!!