Seler korzeniowy
Przygotowanie warzyw i owoców

Seler korzeniowy

Dzisiaj o zwykłym niezwykłym selerze korzeniowym. Jest bardzo popularny, dodawany do włoszczyzny. Bulwę ma sporą, kulistą i nie wyglądającą zbyt zachęcająco. I właśnie dlatego, tym większa niespodzianka, gdy dowiemy się ile wspaniałych właściwości i cennych składników nasz seler posiada.

Przede wszystkim ważna informacja dla wszystkich odchudzających się. 400 gram selera to zaledwie 40 kcal. A więc 1 średnia bulwa selera to około 70 kcal.

Seler ma dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy. Zawiera też witaminę B, kwas foliowy, witaminę PP i E. Ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku. a także magnez i żelazo. Oczyszcza organizm z toksyn, pobudza przemianę materii, likwiduje zaparcia, polepsza pracę nerek i serca, koi nerwy.

Seler możemy jeść na surowo, piec, gotować lub marynować. Może być dodatkiem do zup, sałatek i napojów. Można też zapiekać go jak kotlety lub zmiksować na puree.

Znajdź wiÄ™cej:  Bataty – pataty – sÅ‚odkie ziemniaki

Dodaj komentarz