Kumquaty wyglądają jak maleńkie pomarańczki. Nie są jednak kuliste, a raczej podłużne, owalne, a ich długość nie przekracza 5 cm. Są niezwykle bogatym źródłem witaminy C.
Kumquaty możemy jeść na 2 sposoby:
1) Najsmaczniejszy sposób to włożyć całego kumquata do ust, pogryźć, a następnie wypluć skórkę. Skórka w tym owocu jest słodka i pyszna.
2) Drugi sposób to obrać owoc ze skórki. Trzeba się tu wykazać odrobiną cierpliwości i samozaparcia, bo kumquaty są naprawdę niewielkie. Jednak sam miąższ jest bardzo kwaśny, smakiem przypomina cytrynę i bez towarzystwa słodkiej skórki trudno jest go zjeść tak osobno. Takie obrane kumquaty mogą być za to dodatkiem do sałatek, konfitur, soków i koktajli.
Małe drzewka kumquatów można hodować w doniczce na parapecie. Taki obsypany malutkimi pomarańczkami krzaczek, zjawiskowo wygląda w domu w czasie np. zimy.
100g kumquatów to 65 kcal