Sposoby na muszki owocówki
Porady Kulinarne

Sposoby na muszki owocówki

Witajcie! Dzisiaj wpadam do Was bez przepisu, za to z radami. Ostatnio pojawiły się w moim domu muszki owocówki – zazwyczaj pojawiają się one właśnie jesienią lub latem. Nie szkodzą bardzo, ale są strasznie natrętne i uprzykrzają ogromnie życie. Ponieważ najczęściej spotkać je można w kuchni, dlatego dzisiaj kilka sposobów na to, jak się ich …

Kruche ciasteczka z makiem
Desery

Kruche ciasteczka z makiem

Witajcie! Zapraszam Was na kruchutkie makowe ciasteczka. Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne. Składniki: 120g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki suchego maku 4 łyżki cukru pudru 100g masła 1 żółtko Wykonanie: Wszystkie składniki wrzucam do miski, zagniatam ciasto i zawijam w foliową torebkę. Chowam na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto …

Śledzie w oleju
Ryby

Śledzie w oleju

Skoro były śledzie w śmietanie, to muszą też do nich dołączyć śledzie w oleju 🙂 Które wolicie ? Hmm, ja bym musiała się dobrze zastanowić, muszę przyznać, że chyba wybrałabym te w śmietanie, ale mój mąż woli zdecydowanie wersję w oleju … Składniki: 400g filetów śledziowych 1-2 cebule 4 ziarna ziela angielskiego 4 liście laurowe …

Marakuja – jak jeść, jak obrać, jak smakuje
Przygotowanie warzyw i owoców

Marakuja – jak jeść, jak obrać, jak smakuje

Marakuja, znana jest pod kilkoma nazwami: passiflora, męczennica jadalna lub z j.ang. passion fruit. Jest to soczysty, owalny owoc, wielkości około      10-12 cm, pokryty apetyczną skórką i wypełniony masą o konsystencji galaretki, z mnóstwem jadalnych pestek. Występuje ona w dwóch odmianach, różniących się nie tylko kolorem, ale również smakiem. Jaki smak ma marakuja Na rynku …

Fasolka szparagowa – uwielbiam!
Zdrowie na Talerzu

Fasolka szparagowa – uwielbiam!

Fasolkę szparagową warto jeść, jest źródłem witamin, kwasu foliowego i wielu innych wartości odżywczych. Do tego jest lekkostrawna i ma bardzo mało kalorii (100gram fasolki to jedynie 15-30 kcal). Przyrządzać można ją na różne sposoby. Najłatwiejszy? Po umyciu i odcięciu końcówek, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy sól, cukier i gotujemy do miękkości. Podajemy polaną …

Chłodnik ze szpinakiem
Lekkie Zupy

Chłodnik ze szpinakiem

Gdy nadchodzą upalne, letnie dni, niemal codziennie na moim stole pojawiają się chłodniki – przeróżne. Lubię eksperymentować z tymi chłodnymi, orzeźwiającymi zupami. I tak, dzisiaj chcę Wam zaproponować chłodnik szpinakowy – dla mnie rewelacja.

Składniki:

400g jogurtu naturalnego

400g kefiru

300g świeżego szpinaku

3-4 ząbki czosnku

2 ogórki

sól, pieprz

Wykonanie:

Listki szpinaku myję, osuszam i wrzucam na patelnię. Duszę około 2-3 minut i odstawiam do ostudzenia.

Do miski wlewam kefir i jogurt, dodaję przestudzony szpinak, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Wszystko dobrze blenduję na gładką masę.

Ogórki myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do chłodnika. Mieszam i wstawiam na przynajmniej godzinę do lodówki.

Podaję schłodzone z gotowanymi ziemniaczkami obok na talerzyku.

Smacznego!!!

Krążki cebulowe
Przystawki

Krążki cebulowe

Pyszna przekąska na przykład do piwa 🙂 Niestety kaloryczna, smażona na głębokim oleju … ale od czasu do czasu … 😉 Składniki: 2 cebule 1 jajko olej 1/2 szklanka mąki 1/2 szklanki piwa 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Następnie rozdzielamy krążki. Przygotowujemy ciasto piwne: do miski …

Gotowanie na parze
Zdrowie na Talerzu

Gotowanie na parze

Dietetycy uważają, że najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków jest gotowanie ich na parze. Pokarmy tak przyrządzone tracą najmniej witamin i soli mineralnych. Nie wypłukujemy z nich składników odżywczych, bo nie zanurzamy produktów w wodzie. Nie potrzebujemy też masła czy oleju, a więc danie staje się lżejsze i zdrowsze. Ideałem jest używanie piętrowego garnka, dzięki któremu oszczędzamy …