Pyszna przekąska na przykład do piwa 🙂 Niestety kaloryczna, smażona na głębokim oleju … ale od czasu do czasu … 😉
Składniki:
2 cebule
1 jajko
olej
1/2 szklanka mąki
1/2 szklanki piwa
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy w plasterki. Następnie rozdzielamy krążki.
Przygotowujemy ciasto piwne: do miski wsypujemy mąkę, sól, paprykę i wbijamy jajko. Mieszamy stopniowo dodając piwo. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
W rondelku rozgrzewamy sporą ilość oleju. Każdy krążek zanurzamy w cieście i wrzucamy do oleju. Smażymy aż się zezłocą.
Gotowe krążki wykładamy na ręcznik papierowy, aby maksymalnie osączyć je z tłuszczu.
Smacznego!!!