Skoro były śledzie w śmietanie, to muszą też do nich dołączyć śledzie w oleju 🙂 Które wolicie ? Hmm, ja bym musiała się dobrze zastanowić, muszę przyznać, że chyba wybrałabym te w śmietanie, ale mój mąż woli zdecydowanie wersję w oleju …
Składniki:
400g filetów śledziowych
1-2 cebule
4 ziarna ziela angielskiego
4 liście laurowe
4 ziarenka pieprzu
olej rzepakowy
Wykonanie:
Śledzie płuczemy pod zimną wodą, wkładamy do miseczki, zalewamy wodą i moczymy 2-3 godziny. Cebulę kroimy w piórka i solimy. Po kwadransie cebulę płuczemy – będzie miękka i delikatna w smaku. Śledzie kroimy na kawałki.
Do szklanego naczynia wkładamy warstwę cebuli i przyprawy, warstwę śledzi i zalewamy olejem. Warstwy powtarzamy. Wszystkie muszą być przykryte olejem. Śledzie odstawiamy do lodówki przynajmniej na 24 godziny. Jednak im dłużej postoją, tym lepiej 🙂
Smacznego!!!