Gotowanie na parze
Zdrowie na Talerzu

Gotowanie na parze

Dietetycy uważają, że najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków jest gotowanie ich na parze. Pokarmy tak przyrządzone tracą najmniej witamin i soli mineralnych.

Nie wypłukujemy z nich składników odżywczych, bo nie zanurzamy produktów w wodzie. Nie potrzebujemy też masła czy oleju, a więc danie staje się lżejsze i zdrowsze. Ideałem jest używanie piętrowego garnka, dzięki któremu oszczędzamy i czas i wodę. Możemy w nim ugotować na parze jednocześnie mięso,ziemniaki i warzywa do obiadu.

Jeżeli nie macie takiego garnka, warto zaopatrzyć się w metalową rozetkę. Napełniamy garnek niewielką ilością wody, a rozetkę umieszczamy w środku – ma ona nóżki, na których stoi w wodzie, zaś ułożone produkty spożywcze nie są w niej zanurzone. Gdy woda w garnku zacznie wrzeć, jedzenie będzie gotować się na parze.

Znajdź wiÄ™cej:  Gaspacho

Dodaj komentarz