Czosnek marynowany w winie
Przetwory Przystawki

Czosnek marynowany w winie

Pokazywałam Wam już czosnek marynowany w ziołach – dzisiaj troszkę inna wersja – winna 🙂

Składniki:

4 główki czosnku

2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina

1/2 szklanki octu

1/2 szklanki cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka kolendry

1,5 łyżeczki pieprzu w ziarenkach

około 1 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Czosnek obieramy, dzielimy na ząbki. Do rondelka wlewam wino, ocet, wsypuje cukier, sól, kolendrę i pieprz. Taką winną zalewę doprowadzam do wrzenia i do gotującej wrzucam czosnek. Wszystko gotuję około 5 minut, następnie wyłączam gaz i pozostawiam czosnek w zalewie na minimum 3 godziny. Następnie ponownie zagotowuję czosnek w zalewie i przelewam wszystko do wyparzonego wcześniej słoiczka. Dobrze zakręcam i odstawiam na co najmniej 2 tygodnie 🙂

Smacznego!!!

Znajdź więcej:  Podgrzybki marynowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *