Taki pasztet jest świetny na ciepło, ale najlepiej smakuje na zimno 🙂
Składniki:
1/2 kg szynki wieprzowej
2 piersi kurczaka
200 g wątróbki
10 dag wędzonego boczku
1 cebula, marchewka, pietruszka
1 łyżka masła
ziele angielskie i liść laurowy
1/2 łyżeczki pieprzu, soli i gałki muszkatołowej
2 łyżeczki majeranku
100 g suszonej żurawiny
1 kajzerka
2 jajka
Wykonanie:
Warzywa i mięso (bez kurczaka) kroję na mniejsze kawałki i przesmażam na maśle. Dodaję kurczaka, ziele angielskie, liście laurowe i zalewam wodą, tak aby wszystko przykrywała. Gotuję ok. dwóch godzin pod przykryciem. Zostawiam do ostudzenia i odcedzam, a w wywarze namaczam kajzerkę. Żurawinę zalewam wrzątkiem na parę minut.
W maszynce do mielenia mięsa lub blenderze mielę ugotowane warzywa, mięso,kajzerkę i połowę żurawiny. Dodaję dwa jajka, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową i resztę żurawiny. W razie potrzeby dolewam trochę wywaru. Dokładnie mieszam.
Przekładam wszystko do blaszki keksowej, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę ok 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu wyjmuję z formy i wkładam do lodówki.